ÄPPELSMULPAJ MED FLINGSALT

on

Äppelsmulpaj med flingsalt

En jätte god äppelsmulpaj blev fredagkvällens dessert. Hemligheten är rikligt med flingsalt som lyfter fram smakerna lite extra samt ger en pikant, saltig kontrast till sötman. Det lyckade receptet hittades här.

ÄPPELSMULPAJ MED FLINGSALT

Portioner: 6

ca 799 g äpplen (jag tog 6 royal gala)
1 tsk kanel
2 tsk socker
1 krm flingsalt
smör till formen

Deg:
124 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 1/2 dl socker
1 1/2 tsk flingsalt

Till servering:
vispad grädde
vaniljsås
glass

Sätt ugnen på 225°C.

Skär smöret i bitar. Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda i socker och flingsalt.

Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Blanda äpplena med kanel, socker och flingsalt i en smord pajform, ca 28 cm i diameter.

Fördela smulorna över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen 20–25 minuter, tills den fått fin färg. Låt svalna något och servera med vispad grädde, vaniljsås eller glass. Jag gjorde en hemlagad variant på vaniljsås och det receptet hittas här.

Lämna en kommentar