CHILI- OCH SESAMLAX MED HET OSTSÅS

Chili och sesamlax med het ostsås

Hade tänkt mej sushi ikväll, men kom mej aldrig för att beställa och så ramlade jag över detta recept inne hos bloggen ”I gott sällskap” och bestämde mej för att testa det istället.

Ingredienserna är nästan identiska med den grillade laxen jag gjorde i somras och med tanke på hur gott det var, så kunde ju detta inte slå fel. Dessutom gjorde jag ostsåsen som hörde till den grillade laxen (och som jag glömde göra i somras…) och det blev väldigt lyckat.

Hittade även en Riesling från Jacob’s Creek i kylskåpet och det var en ”a match made in heaven”. Läste sen på etiketten att vinet var enkom för det asiatiska köket, så smaklökarna är nog i skick 🙂

CHILI- OCH SESAMLAX

500 g laxfilé
1/2 msk olja
1 msk sesamfrö
1 tsk riven ingefära
1/2 finhackad röd chili
ev lite socker
3/4 dl japansk soja
1 dl vatten
ev lime att pressa över eller blanda i såsen

Blanda alla ingredienser förutom lax och olja.

Stek laxen i olja så den får en stekyta, sänk värmen något och häll på såsen. Låt puttra långsamt tills laxen är färdig.

Jag serverade med broccoli och ostsåsen, men ris är förstås ett naturligt val.

Här är ostsåsen i repris, bara att blanda och låta stå och gosa till sej en stund:

HET OSTSÅS

2 dl crème fraiche
1 äggula
1 dl finriven parmesan
1 tsk sambal oelek
1-2 pressad vitlöksklyftor
Salt
Peppar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s